Miloš Milojević u Somboru!

U subotu 7. oktobra 2017. od 19:00 u Srpskoj čitaonici u centralnom delu Sombora predstavili smo knjigu „Život i delo Miloša S. Milojevića“ autora akad. prof dr Radomira Đorđevića i mr Dragiše Kostića.
Ovo je još jedna od uspešnih promocija u okviru ove godine kada se navršava tačno 120. godina od smtri srpskog velikna Miloša S. Milojevića.

 

Domaćin ove večeri kao i celodnevnog druženja bilo naše bratsko društvo – SRBSKO ISTORIJSKO DRUŠTVO „Miloš S. Milojević“ iz Sombora koje je uz pomoć Kuće Knjige Serbona iz Niša i našeg udruženja iz Crne Bare, Miloša predstavilo zainteresovanim posetiocima.

Na promociji knjige u uvodnoj reči presednik SRBSKOG ISTORIJSKOG DRUŠTVA „Miloš S. Milojević“ g-din Stanko Gagić predstavio je učesnike promocije: autora knjige akad. prof dr Radomira Đorđevića, Dr Milana Maldenovića (Pra Milana Mladenovića od Lužice) i Novicu Krezića presednika udruženja „Miloš Milojević“ iz Crne Bare.

Interesantnu dvočasnovnu promociju pratili su somborski posetioci sa velikom pažnjom, a promociju po prvi put mogli su uživo pratiti i posetioci naših Facebook starnica:

https://www.facebook.com/miloscrnabara/

https://www.facebook.com/udruzenjemilosmilojevic/

https://www.facebook.com/groups/125419337529305/).

Autor knjige se u toku promocije pored predstavljanja lika i dela Miloša S. Milojevića osvrnuo i na istinitu srpsku istoriju koju je inače i sam Miloš izučavao. Što je u mnogo čemu objasnilo zašto se o Milošu Milojeviću zapravo toliko malo zna kada su u pitanju šire društvene mase u Srbiji.

Dok se Dr Milan Mladenović (Pra Milan Mladenović od Lužice) osvnuo u toku obraćanja posetiocima promocije na višegodišnju saradnju sa Olgom Luković – Pjanović, tokom doktoriranja na „Sorboni“ u Parizu,  iz čijeg rada je nastala i njegova knjiga „Olgijanski put“. Ovom prilikom dr Maldenović je i pročitao stihove koje je kao autor posvetio  Maršu Miloša S. Milojevića iz 1881. godine koji je komponovao Vićentije Petrik.

Novica Krezić ispred društva iz rodne Miloševe Crne Bare, istakao je da su Miloševi koreni ovde u Bačkoj, nadomak samog Sombora i to u nekadašnjoj Bukini, a sadašnjem Mladenovu koje se nalazi na granici sa Hrvatskom. Iz ovog bačkog mesta čuvaeni seštenik Stevan dolazi u mačvansko selo Crnu Baru gde u toku službovanja u braku sa valjevkom Sofijom (Sokom) dobija sinove Miloša i Simu. Novica je dalje istakao višegodišnju borbu društva na vraćanju iz zaborava Miloša Milojevića, čak i u samom njegovom rodnom selu  Crnoj Bari. A da se eto pred Bogom, u ovoj godini ljubileja uz svesrdnu pomoć članova društva, simpatizera, sponzora, donatora i pomoć Opštine Bogatić Miloš vraća ne samo u rodnu Mačvu nego i širom Srbije, što je inače i bio predmet njegovog životnog rada.

Ovom promocijom nastavili smo Miloša Milojevića prestavimo i somborskoj publici. A do sada ovu priliku imali su da prate: Šapčani, Bogatinci, Beograđani i Nišlije. Planirano je za sada da u ovoj godini Milošev karavan obiđe i: Loznicu, Novi Sad i Leskovac. Mada su i dogovori u toku oko organizacije ovakve promocije i u Republici Srpskoj, potom u Crnoj Gori, a interesovanje za istu pokazuje i naša dijaspora. Osnovni problem priliom organizacije predstavlja svakako skromni finansijski budžet koji limitira svaku organizaciju promocije, ali ipak interesovanje je veliko!

Sve tačnije informacije o novim terminima i mestima promocije knjige o velikanu Milošu naši posetioci biće upoznati putem sajta društva http://www.milosmilojevic.macva.info/ i naših Facebook stranica.

Novica Krezić

Predsednik Udruženja Miloš Milojević