Miloš Milojević u Loznici

U lozničkoj bibliotici „Vukovog zavičaja“ u petak, 10. novembara od 19:30 minuta u prepunoj sali, gde ste tražilo mesto

Prepuna sala Biblioteke „Vukovog zavičaja“ Loznica

više, prisutni su imali priliku da se o životu i radu velikana Miloša S. Milojevića upoznaju kroz predavanje koje je trajalo čitava dva časa.

Zapravo, u okviru programa obeležavanja 120. godina od smrti Miloša S. Milojevića udruženje „Miloš Milojević“ iz Crne Bare organizovalo je šestu po redu promociju knjige „Život i delo Miloša S. Milojevića“ koja je pored promocije knjige imala i oblik sveobuhvatnog predavanja o zaboravljenom velikanu.

Učesnici ovog događaja bili su: autor knjige Akad prof dr Radomir Đorđević, Dragoslava Goga Koprivica, Predrag Đurić i Novica Krezić ispred društva Miloša Milojevića i voditelj Ljubinko Jevtić.

Hor „Vuk Karadžić“ iz Loznice na početku programa promocije knjige

Početak ovog događaja upriličio je Hor „Vuk Karadžić“ iz Loznice koji je za ovu priliku izveo dve pesme od koje jednu Miloševog brata od ujaka Prote Ignjata Vasića – Vladimira Vasića.

U uvodom delu voditelj Ljubinko Jevtić najavio je predsednika društva „Miloš Milojević“, Novicu Krezića koji se u ime organizatora obratio kratko prisutnima, kako bi dovoljno prostora ostavio gostima. I istakao da jedno malo društvo sa nedovoljno sredstava radi državni posao i uspešno iz zaborava vraća Miloša Milojevća. Da je narod prepoznao Miloša Milojevića kao istinskog srpskog velikna, jer o tome govore prepune sale na promocijama širom Srbije u Šapcu, Bogatiću, Nišu, Beogradu, Somboru, a evo sada i u Loznici.

Baza Znamenitih ličnosti sahranjenih na Novom groblju u Beogradu.

Novica se osvrnuo na podatak da je rad društva omogućio da se na sajtu- bazi JKP „Pogrebne usluge“, na novom groblju u Beogradu gde počiva Miloš Milojević, u delu Znamenite ličnosti  „Političari“ i „Književnici“  zahvaljujući Dr Violeti Obrenović, samostalnom stručnom saradniku i istoričaru umetnosti, naš Miloš sada nalazi i mnogo je lakše doći do informacije gde počiva srpski velikan. POGLEDAJ NA SAJTU

 

 

Ubrzo zatim obratio se i autor knjige Akad prof dr Radomir Đorđević koji je pre zvaničnog obraćanja našem članu društva Predragu Đuriću u ime Društva za naučno istraživanje najstarije istorije Srba „Serbona“ iz Niša uručio „Blagodarje Miloša S. Milojevića“, za nesebičan doprinos u afirmaciji ove veoma važne srpske ličnosti. Ove večeri nagradu „Blagodarje Miloša S. Milojevića“ dobio je i lozničanin Duško Đurić, čiji doprinos je takođe nemerljiv u pruženoj pomoći da bi se za Miloša čulo ovde u Jadru.

 

Profesor Đorđević se prisutnima u nastavku objasnio kako je nastala knjiga „Život i delo Miloša S. Milojevića“  i istakako da kako stvari trenutno stoje uskoro nas čeka i treće izdanje koje će biti daleko potpunije i dopunjenije, jer Kuća knjige „Serbona“ i društvo „Miloš Milojević“ iz Crne Bare su zadovljni velikim interesovanjem za ovo književno stvaralaštvo.

Drugi deo obraćanja uvaženog profesora Đorđevića odnosio se na život samog Miloša Milojevća i šta je sve doprinelo da on bude izopšten i zaboravljen.

Predrag Đurić i Akd prof dr Radomir Đorđdvić prilikom dodele nagrade „Blagodarje Miloš S. Milojević“

Predrag Đurić ispred društva „Miloš Milojević“ iz Crne Bare, prisutnima družao je punu pažnju više od sat vremena iznoseći samo deo nepobitnih istina zašto smo morali zaboraviti Miloša Milojevića. Osvrnuo se na tezu da su Iliri zapravo Srbi i da živimo u svetu u kome se i dalje krivotvori savremena istorija. Đurić je govorio i o vezi Miloša Milojevića i Prote Ignjata Vasića koji je inače Milošev rođeni ujak, a koji je se u Loznici smatra osnivačem čitaonice i biblioteke lozničke, potom čovek koji je svoj doprinos u kulturi srpskog naroda pod turkskom vlašću dao i u organizovanju prve pozorišne predstave ovog kraja. S obzirom da je Milošev otac, Stefan umro kada je Miloš imao samo 9. godina, možemo doći do zaključka na osnovu Dnevnika Ignjata Vasića iz 1889. da je aktivnu ulogu u odrastanju i vaspitanju Miloša Milojevća imo i sam Prota, koji je postavio Milošu primer i uzor.

Dragoslava Goga Koprivica – novinar i književnik

 

Književnica i novinar Dragoslava Goga Koprivica ovom prilikom u Loznici istakla je: ,,Svi oni koji su smišljali kako da odrode davni vedski, srbski rod, zapečatili su velika dela čije je odsustvo iz samosvesti našeg naroda dovelo do tragičnog samozaborava i istorijske obespućenosti. Tako su zapečatili i srbskog velikana Miloša S. Milojevića. Ali, istina je nezaustavljiva. Neumrli Miloš Milojević, putuje Srbijom, u organizaciji odvažnog Udruženja M. Milojević iz Crne Bare, Milojevićevog rodnog mesta. Ma koliko da su lažnjaci odmakli u svom galopirajućem martonu, traku na cilju preseći će istina o srbskom rodu.“

Marš Miloša S. Milojevića iz 1881.

Za samu završincu ovog druženja u odjavnom delu voditelj promocije gospodin Ljubinko Jevtić osvrnuo se i na Marš Miloša S. Milojevića. Biblioteka Matice srpske iz Novog Sada  i Jelena Jovin-  bibliotekara-informatora pomogla nam je u pronalaženju notnog zapisa. Intoniranjem ovog Marša, koji je priredio naš uvaženi član društva gospodin Ivo Andrić, polako smo odjavili dvočasovno druženje u Loznici.

 

 

 

Nakon promocije u Vukovom domu u Loznici

 

Veoma posećenu i usšešnu Lozničku promociju završili smo uz posluženje pićem, a i večernjem druženju sa učesnicima u Vukovom Domu u Loznici.

 

Sledeća promocija gde će se o Milošu pričati je Novi Sad.

 

 

 

Pogledajte foto galeriju slika sa promocije knjige „Život i delo Miloša S. Milojevića“

N.K

Novica Krezić

Predsednik Udruženja Miloš Milojević