Promocija knjige „Život i delo Miloša S. Milojevića“ u rodnoj Mačvi – Bogatić

PROMOCIJA KNJIGE „ŽIVOT I DELO MILOŠA S. MILOJEVIĆA“ u okviru programa obeležavanja 120. godina od smrti Miloša Milojevića održana je 19. maja od 19 časova u prestonici rođenja velikana u BOGATIĆU u Svečanoj sali Opštine Bogatić.

Ovaj veoma posećen kulturni događaj za koji se tražila stolica više, pokazao je da velikana kakav je Miloš zasita je Mačva dostojanstveno dočekala. Činjenica da je zaboravljen, ovakvim skupom pokzano je da  budućnost je rezervisana za aktivno pominjanje Miloša Milojevića.

Skup je otvorila direktor Kulturno-obrazovnog centra Opštine Bogatić – Tanja Jurišić koja se u ime institucije koju predstavlja zahvalila na poseti, a dalji tok promocije prepustila voditelju gospodinu Ljubinku Jevtiću.

U ime organizatora Udruženja „Miloš Milojević“ iz Crne Bare prisutnima se obratio i Novica Krezić predsednik Društva, koji je iskazao zahvalnost članovima, simpatizerima donatorima i Opštini Bogatić što se sada o Milošu neće samo pričati tj. šapućati. Ovom knjigom Miloš je sada prisutan sa nama i u pisanoj reči u skoro svim domovima širom Mačve. Čime ispravljamo jedan deo višedecenijske nepravde učinjene ovom velikanu!

Isprede izdavača kuće knjige „Serbona“ iz Niša prisutnima se obratila i gospođa Đorđević koja je istakla da je ovo drugo dopunjeno izdanje knjige Akad dr Radomir Đorđevića i pokojnog Mr Dragiše Kostića.

Autor knjige Akad dr Radomir Đorđević, osvrnuo se na život Miloša Milojevića i izrazio zahvalnost Udruženju „Miloš Milojević“ iz Crne Bare kao i Opštini Bogatić koje su pomogle da se ova knjiga ponovo štampa. Tom prilikom u ime Opštine, Tanja Jurišić primila je zahvalnicu Društva za naučno istraživanje najstarije istorije Srba „Serbona“ iz Niša, a predsednik Novica Krezić dobio je nagradu koja nosi naziv „Blagodarje Miloš S. Milojević“ i koja se ispred „Serbone“ dodeljuje svake godine prvenstveno muškim istaknutim osobama, dok za žene je rezervisana nagrada „Blagodarje Olge Luković-Pjanović“

Ovo zapravo nije bila samo promocija knjige, nego i osvrt na sveobuhvatan rad Miloša Milojevića čijim prisustvom su tome doprineli i sledeći učesnici ovog događaja:

  • Ispred najstarijeg društva u Srbiji, čije osnivanje datira još pre 134 godine Društva „Sveti Sava“ obratio se Dušan Zupan,
  • Istaknuti istoričar Akad Jovan I. Deretić,
  • Dr Milan Mladenović (Pra Milana Maldenović od Lužice) i
  • Predsednik SrBskog istorijskog društva „Miloš S. Milojević“ iz Sombora Stanko Gatić.

Možemo reći da neočekivano ali zaista u predivnoj atmosferi Miloš je dočekan u rodnu Mačvu i to u godini kada se navršava 120. godina od smrti. Ovim događajem udruženje je zapravo započelo aktivnosti na centralnom obeležavanju dana smrti 24. juna ove godine u Beogradu.

Udruženje „MILOŠ MILOJEVIĆ“ Crna Bara.

Novica Krezić

Predsednik Udruženja Miloš Milojević