Ekskluzivno! Originalni spis Miloša S. Milojevića

Došli smo do spisa koji je Miloš S. Milojević pisao guščijim perom, zahvaljujući: profesoru Sofiji Filipović, dipl inž. Božidaru Marčetiću i Predragu Đuriću (članovi podružnice udruženja koji žive i rade u Beogradu).

Zapravo u pitanju je arhivski dokument koji je Miloš lično rukom sačinio 16. februara 1883. Predlog je upućen tadašnjem ministru prosvete i crkvenih dela Stojanu Novakoviću da se otvori 49. srpskih osnovnih škola u Staroj Srbiji i Makedoniji (po ugledu na Bugare, koji su u tom trenutku imali neuporedivo veći broj škola na svojoj teritoriji). Predlog je sačinjen u Leskovcu dok je Miloš ovde bio upravnik Gimnazije.

Spis predstavlja predmet građe Arhiva Srbije koji je trenutno izložen u okviru izložbe pod nazivom „Stojan Novaković i njegovo doba“, dostupne građanstvu u Izložbenom salonu Galerije akademije nauka i umetnosti u Beogradu, svakog dana od 10 do 21 čas.

Rad društva se svakako nastavlja na prikupljanju obimne dokumentacije koju je Miloš iza sebe ostavio. Pozivamo ljude dobre volje da nam u ovoj misiji pomognu u granicama svojih mogućnosti.

LINK ZA DOKUMENT U PUNOJ VELIČINI!

Novica Krezić

Predsednik Udruženja Miloš Milojević