Miloš Milojević u Novom Sadu

Ovogodišnji program obeležavanja 120. godina od smrti Miloša S. Milojevića priveli smo kraju održavanjem promocije i predavanja o životu i delu Miloša Milojevića u Novom Sadu.

U Plavoj sali Skupštine grada Novog Sada 28. decembar 2017. godine bio je dan kada smo sličnim programom kao i do sada širom Srbije promovisali nepravedno zapostavljenog srpskog velikana.

Dragoslava Goga Koprivica, Dr Milan Maldenović, akad prof dr Radomir Đorđević i Novica Krezić

Učesnici ovog događaja bili su: autor knjige o životu i delu našeg crnobarca akad prof dr Radomir Đorđević, književnik i novinar gospođa Drgaoslava Goga Koprivica, pesnik i filozof Dr Milan Mladenović (Pra Milan od Lužice), predsednik Udruženja „Miloš Milojević“ iz Minhena sada u Novom Sadu gospodin Vojin Petrović i članovi društva Miloša Milojevića iz naše Crne Bare: Ivo Andrić, Predrag Đurić i Novica Krezić.

Blagodarje „Miloš S Milojević“ uručeno Ivi Anrdiću iz Crne Bare

Početnu pozdravnu reč prepustili smo gospodinu Vojinu Petroviću koji je inače predsednik Udruženja „Miloš Milojević“ koje je 2006. formirano u Minhenu, a sada evo polako svoj rad obnavlja u Novom Sadu. Uz pozdrave prisutnim i kraće obraćanje gospodin Vojin se osvrnuo na rad udruženja u Nemačkoj na spoznaji Milojevića.

 

Blagodarje „Miloš S Milojević“ uručeno Strukovnom udruženju policije „Rudolf Arčibald Rajs“ Novi Sad

Početni deo obeležio je uručenje nagrada i zahvalnica zaslužnima koji su pomogli u misiji spoznaje samoga Miloša. Ovom prilikom ispred Društva na naučno istraživanje najstarije istorije Srba „Serbona“ iz Niša akad prof dr Radomir Đorđević uručio je nagrade ,,Blagodarje Miloš S. Milojević“: našem članu Ivi Andrić, potom Strukovnom udruženju policije „Rudolf Arčibald Rajs“ Novi Sad. A zahvalnicu za pomoć u organizaciji ovoga događaja gradonačelniku Novog Sada gospodinu Milošu Vučeviću.

 

Blagodarje „Miloš S Milojević“ uručeno Vladanu Rankoviću Šabac

 

Uz osvrt na biografiju Miloša Milojevića, kraći osvrt na samo delo tačnije knjigu autor je i ovo veče upriličio prigonim govorom na ovu temu.

 

 

 

 

Dr Milan Mladenović (Pra Milan od Lužice) u obraćanju istakao da mu je ponos biti sastavni deo uspešnog tima koji evo u ovoj godini jubileja vraća lik i delo Miloša S. Milojevića u celoj Srbiji. Inače sam je autor knjige „Olgijanski put“, koja je nastala na osnovu dugogodišnje saradnje sa Olgom Luković-Pjanović u Parizu.

Dr Milan Mladenović (Pra Milan od Lužice)

Autorka knjige „Besmrti Kastro i srbski rod“ Drgaoslava Goga Koprivica, koja je kubanskog vođu direktno dovela vezu sa srpskim rodom otvoreno je pričala na temu tvz. ,,zabranjene istorije Srba“.

Dragoslava Goga Koprivica, novinar i književnik

Naš Ivo Anrić osvrnuo se na Marš za Miloša S. Milojevića iz 1881. koji smo ispred društva dobili zahvaljujući baš Novom Sadu i Matici srpskoj koja nam je iz svoje arhive učinila notni zapis dostupnim i time je Marš upriličen zahvaljujući Ivi Andriću i sada dostupan muzički na jutjubu. (Link kliknte ovde)

Voditelj ovog programa naš Ljubinko Jevtić bio je odsutan iz zdravstvenih razloga te je predsednik Društva Miloša Milojevića iz Crne Bare, Novica Krezić preuzeo ulogu modelatora-voditelja uz povremene osvrte na rad društva od osnivanja 2010. te godine do danas kao i budućim aktivnostima koje nas očekuju a svakako nisu male.

Novosadski program se ipak razlikovao od dosadašnjih naših predavanja, jer smo zapravo ostvarili interaktivniju komunikaciju sa posetiocima, čime smo interesovanje i pažnju držali čitava dva časa. A prilikom odjave ovoga događaja primetili smo da su posetioci bili spremni da sa nama još diskutuju na zanimljivu temu o Milošu Milojeviću. A to se u suštini desilo neformalno nakon završetka uz prigodno osveženje uz piće u holu Skupštine grada Novog Sada.

Pogdajte foto galeriju sa skupa u Skupštini grada Novog Sada:

Novica Krezić

Predsednik Udruženja Miloš Milojević