U SUSRET: DRUŠTVO „SVETI SAVA“ – PROSLAVA DANA SVETOG SAVE

Društvo „Sveti Sava“ i ove godine 27. januara slavi svoju slavu, koja se održava pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije.

Pozivnicu na slavu primilo je i Udrženje „Miloš Milojević“ iz Crne Bare, koje sa Društvom „Sveti Sava“ ima tradicionalnu višegodišnju saradnju.

 

U to ime podsećamo – navodimo:
Sveštenik i predsednik društva „Sveti Sava“ iz Beograda gospodin Dušan Zupan

„Kada se uvidela potreba za organizovanje i formiranje jednog centra za rad na duhovnom ujedinjenju srpskog naroda, bilo je više pokušaja da se osnuje jedno svesrpsko humanitarno prosvetno društvo. Najpre je predloženo formiranje društva „Bratstvo“, za koje je profesor Miloš Milojević 1880. godine napisao pravila. Međutim, ovo Društvo koje se smatra pretečom Društva Svetog Save nije zaživelo, jer je profesor Milojević zbog takvih ideja i svog rada bio uklonjen iz Beograda i premešten u Leskovac. Tek posle Srpsko-bugarskog rata (1885-1886), kada su se Srbi „trgnuli iz letargije“ i kada su sva narodna intelegencija i narod zajedno prionuli da „spasu svoj živalj u južnim oblastima od pobugarivanja“, i time olakšaju stanje svojih sunarodnika i u drugim krajevima koji su bili pod tuđom vlašću došlo je do osnivanja humanitarno prsvetnog Društva Sveog Save 1886. godine. (…) I pored proganjanja koje je doživeo promovišući ideju o formiranju jednog sličnog društva, osnivanje Društva Svetog save i početak njegovog rada oduševljeno je pozdravio  i profesor Miloš Milojević, i bio mu jedan od najiskrenijih i najodanijih prijatelja i pomagača i član Glavnog odbora.“, reči iz doktorske disertacije „RAD SRBIJE NA ZAŠTITI DRŽAVNIH I NACIONALNIH INTERESA U MAKEDONIJI OD 1885. DO 1912. GODINE“, autora mr Vukašina D. Dedovića, odbranjenoj 2016. godine pred Nastavno-naučnim većem Filozoskog fakulteta u Beogradu.

Kao znak zahvalnosti i pošte prema rodoljubima, koji su, bilo znatnom pomoći što je čine društvu, bilo svojim patriotskim radom u pravcu društvenog zadatka, stekli pravo na zahvalnost Društva Svetog Save,  – skupština je, na predlog predsednikov, jednoglasno odlikovala srebrnom svetosavskom medaljom naše patriote, a među njima i Miloša Milojevića, kako je objavio časopis „OTADŽBINA“ u broju od 1. januara 1890. godine.
Na sve ovo dodajemo i reči neumrlog Miloša S. Milojevića koji u uvodnom delu svoje knjige „ODLOMCI ISTORIJE SRBA…“ iz 1872. godine kaže: „Nije dovoljno da neki narod ima državu, vlasti, izvestan red i poredak (…) no valja naročito da poznaje svoju prošlost kao uzrok i sadašnjost kao njenu posledicu, pa sa jednom i drugom da upravlja budućnošću – kako svojom tako i svojih budućih naraštaja, te da ovu shvati i spozna kako valja i treba. pametarnici je u njena tri dela zadatak: (…) 3) Budućnosti je zadatak da nam unapred opredeli, odredi i pokaže pravi put, koji kao stvar prošlosti upravljan njome i sadašnjošću, mora da bude, i mora na onaj pravac da drži, kojim ga ove dve sile gone i teraju.“
Na kraju, treba i Narod čuti i poslušati u mudrosti njegovoj: „Slogom rastu male stvari, neslogom se i najveće raspadaju.“.
Predrag Ž. Đurić

Novica Krezić

Predsednik Udruženja Miloš Milojević