Бадње вече у Црној Бари

Бадње вече у Милошевој Црној Бари и ове године обележено је сада већ традиционално уз Богослужење у Цркви „Вазнесења господњег“ у Црној Бари уз паљење Бадњака и кувано вино у црквеној порти.

Наше друштво Цркви помаже у кувању, организацији и набавци вина заједно са верницима. Ово је сада можемо рећи традиционално дешавање, јер бројимо шесту годину за редом како учествујемо у овом догађају.
 
Успешну сарадњу са нашом црквом друштво је остварило одмах по оснивању друштва са тадшњим свештеником протом Мићом Мартиновићем уз чију помоћ и несебично залагање смо у првим годинама нашег рада освештали спомен плочу Милошу С. Милојевћу постаљену исрпед просторија друштва у Црној Бари. Ово је једино спомен обележје Милошу Милојевћу у Србији, ако се изузме породична гробница породице Јовановић, на новом гробљу у Београду где Милојевић почива.
 
Не чуди сарадња нашег друштва са црнобарском црквом. Подсећамо, Милош је заправо рођен у свештеничкој породици у Црној Бари у дому свештеника Стефана и Софије (Соке) Милојевић, а напоменућемо да је рођени ујак Милошев (брат мајке Совифе) чувени лознички прота Игњат Васић, који је славу стекао остављајући за собом немерљив допринос у стварању слика 1800-тих година тиме што је штампао своје Дневнике, које представљају својеврсна сведочанства из времена Српско-турског рата у Лозници и околини, потом огранизовао прве позоришне представе у Јадру, а и сматра се оснивачем лозничке библиотеке.
 
Лепо је се подсетити занменитих личности овога периода у време наступајућих празника, јер поред обележавања рођења Исуса Христа, а запаво када су сва славља у хришћансту па и славе, ми заправо помињемо и душе преминулих, што се заправо и сада дешава када се осврнемо на допринос породице Милојевић која је нашој вери и црнобарским поколењима оставила богату заоставштину. Рад друштва је тако проткан сарадњом не само са нашом црквом него се у овој години огледа и у преспективи са Високим Дечанима, српским манастиром на Косову и Метохији чији благослов очеујемо у време ових празника, када би уз њихову помоћ и свесрду сарању успели да покажемо Милошев допринос у очувању српске трациије и очувања Косова. Наравно, кроз програм штампања књиге „Дечанска хрисовуља“ Милоша С. Милојевића из 1880. године.
 
Предивано, лепо изузетно топло Бадње вече, остаје да се памти по још једном успешном програму облежавања надолазећег најрадоснијг хришћанског празника – рођења Исуса Христа – Божића.
 
Фотографије са Бање вечери говоре више од хиљаде речи, те Вам у прилог овоме дарујемо и пар слика са овга догађаја. А ми ћемо се ипак захвалити црнобарцима који све више препознају допринос породице Милојевић, чиме чувамо од заборава занамените и виђене људе наше прошлости.
 
Уз речи поздравне: „Мир Божији – Христос се роди“ поздрављамо Вас и желимо да се у наступајућој новој срБској години остваримо још веће успехе у препознавању запостављене: културе, обичаја, личности народа срБског.
 
Испред друштва Милоша Милојевића у Црној Бари
 
Новица Крезић.

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић