Годишњица Милоша С. Милојевића у родној Мачви и Београду

Дан рођења Милоша С. Милојевића, 16. октобар наше друштво обележава дужи низ година. Ове године када се иначе навршава и 120. година од смрти великана искористили смо прилику да се овај дан више промовише лик и дело Милоша Милојевића не само у родној Црној Бари,  него и у Београду.

ПЕЧАТ ЦРНОБАРСКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИЗ 1938. ГОДИНЕ

МИЛОШ СТОЈИ ПОНОСНО У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ

Програм обележавања рођења најзаслужнијег црнобарца Милоша започели смо посетом Основној школи у Милошевој родној Црној Бари, која је од 1938. године носила име „Државна народна школа Милош С. Милојевић“.

Том приликом председник друштва Новица Крезић директору Основне школе Снежани Мијатовић, поклонио је сет књига о животу и делу овог великана, које ће се наћи у школској бибиотеци. Чиме ће ученици бити у могућности да нешто више науче о најзаслужнијем мачванину.

Снежана Мијатовић – директор ОШ „Јанко Веселиновић“ и Новица Крезић председник удружења „Милош Милојевић“ Црна Бара

У разговору истакнуто је да се податак као истријски доказан (погледај Просветни гласник из 1938.) о првобитном називу школе помиње и када се обележава данашњи назив, заправо Дан рођења Јанка Веселиновића, чије име иначе сада носи школа. Новица је даље истакао да наше друштво неће инсистирати на промени садашњег назива школе. Постоје друге институције и друге могућности које се у знак захвалности у наредном периоду могу свакако одужити заборављеном Милошу. Друштво ће на томе радити наредних година према утврђеном плану рада.

Госпођа Снежана Мијатовић се испред Основне школе „Јанко Веселиновић“ захвалила на дару и истакла да је иницијатива помињања Милоша свакако прихватљива у наредним годинама обележавања дана школе.

Напоменућемо чињеницу да је Милош у школи у Црној Бари био присутан само путем фотографије која је турбулентни период „комунизма“ преживела тако што је учитељ Милорад

Милошев слика дар Црнобарске читаонице – Основној школи 24.јуна 1938.

Андрић, према свом личном сведочењу, исту чувао на тавану годинама. Око осамдесетих година слика је враћена у здање школе када су то околности дозволиле и до сада поносно стоји на главном улазу у школу. Полеђина слике поседује посвету поклона читаонице црнобарске – Основној школи које је 1938. године на дан 24. јун обележила 40. година од смрти Милоша С. Милојевића и том приликом понела име великна предпоставља се до почетка другог светског рата.

Било је потребно  80. година да се данас поново слободно прича о Милошевим заслугама у његовој Црној Бари.

Рад нашег удружења, допринео је, приметили смо посетом школи,  да поред Милошеве фотографије из 1938. стоји и пано О Милошу са краћом биографијом, заједно са Јанком Веселиновићем и осталим знаменитим Мачванима који су били ученици ове школе. Ово представља за нас један успех у препознавању вишедеценијске неправде према најобразованијем Мачванину можемо слободно рећи – чак и до сада!

 

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА МИЛОША И У БЕОГРАДУ

Удружење „Милутин Миланковић“ Београд – Годишњица Милоша С. Милојевића

Милошев дан у главном граду Србије – Београду започео је од 18 часова у друштву Милутина Миланквића у црнтру града надомак Бранковог Моста, где смо у сарадњи са издавачком кућом „Сфајрос“ из Београда и удружењем „Милутин Миланковић“ из Београда организовали предавање о Милошу Милојевићу заинтресованим поклоницима лика и дела овог српског великана. На овом скупу присутнима се обратио Др Милан Младеновић (Пра Милан до Лужице) који је вече отворио освртом на Милошев несебичан допринос у расветљавању истинске срБске истроије.

Преша Ђурић – стручни сарадник друштва „Милош Милојевић“ Црна Бара

Детаљан осврт на Милошев рад дао је и Преша Ђурић, стручни сарадник нашег друштва, чиме је Милоша поставио у сам врх најзаслужнијих Срба у последњих 200. година.

Добитница овогодишње награде „Благодарје Олга Луковић-Пјановић“ Друштва за научно истраживање најстарије историје Срба „Сербона“ из Ниша, Драгослава Гога Копривица на Милошевој годишњици истакла је част што се на оваквом скупу појавила и констатовала да ,,Народу који познаје кривотворену историју, предодређена је иста таква судбина у будућности!“

Присутним посетоцима у завршници обратио се и председник друштва Новица Крезић који се осврнуо на рад друштва. И истакао: „Чак и да историја коју је Милош проучавао није тачна – хајде да причамо о другој страни личности, а то је свакако културно-просветна. Улози у стварању друштава „Српско коло“, „Братство“ и данашњег најстаријег друштва „Свети Сава“ из Београда, које показује да је могћу дугогодишњи раду удружења, али искључиво без уплитања политике. Милош је оснивао и био управник школа. А не смемо заборавтити ни улогу на Богословији где је чак био и управитељ! Потом, о свим одликовањима Државе Србије које је поносно носио, а која му никад нису одузета. О заслугама у Српско-турским ратовима и мого чему још. Зато је Милош великан, а историју препустићемо историчарима када их уверимо да слободно у демократској Србији могу да причају о Милошу Милојевићу!“

Присутне је Пра Мулутин Обрадовић забављао Руско-српским песмама у току вечери што је додатно улепшало овај радостан дан.

Путем фејсбук страна нашег удружења обезбедили смо пренос уживо овог скупа за све који су били спречени да присутвују. Имали смо техничких проблема у дистрибуцији преноса услед лоше интернет везе, те се делови овога скупа могу погледати и даље као снимак на страницама:

https://www.facebook.com/udruzenjemilosmilojevic/

https://www.facebook.com/miloscrnabara/

Уз још једно извињење напомињемо да ћемо већину скупова овакве тематике преносити уживо чиме Милоша доводимо су све истинске српске породице широм света – што је заправо основна мисија удружења.

Уз пиће и слатко послужење из Мачванског Белотића и СТЗР „ТЕСТ“ привели смо крају Милошеву Годишњицу, али у Београду, јер су заправо прославу дана рођења наставили у родној Црној Бари, чланови удружења „Милош Милојевић“ уз вечеру и музику до касних јутарњих часова.

Слободно можемо рећи – Милош је враћен из заборава! Слва му и вечно хвала.

Удружење „Милош Милојевић“ Црна Бара

Фотографије са Годишњице Милоша Милојевића у Београду:

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић