Godišnjica Miloša S. Milojevića u rodnoj Mačvi i Beogradu

Dan rođenja Miloša S. Milojevića, 16. oktobar naše društvo obeležava duži niz godina. Ove godine kada se inače navršava i 120. godina od smrti velikana iskoristili smo priliku da se ovaj dan više promoviše lik i delo Miloša Milojevića ne samo u rodnoj Crnoj Bari,  nego i u Beogradu.

PEČAT CRNOBARSKE OSNOVNE ŠKOLE IZ 1938. GODINE

MILOŠ STOJI PONOSNO U OSNOVNOJ ŠKOLI

Program obeležavanja rođenja najzaslužnijeg crnobarca Miloša započeli smo posetom Osnovnoj školi u Miloševoj rodnoj Crnoj Bari, koja je od 1938. godine nosila ime „Državna narodna škola Miloš S. Milojević“.

Tom prilikom predsednik društva Novica Krezić direktoru Osnovne škole Snežani Mijatović, poklonio je set knjiga o životu i delu ovog velikana, koje će se naći u školskoj bibioteci. Čime će učenici biti u mogućnosti da nešto više nauče o najzaslužnijem mačvaninu.

Snežana Mijatović – direktor OŠ „Janko Veselinović“ i Novica Krezić predsednik udruženja „Miloš Milojević“ Crna Bara

U razgovoru istaknuto je da se podatak kao istrijski dokazan (pogledaj Prosvetni glasnik iz 1938.) o prvobitnom nazivu škole pominje i kada se obeležava današnji naziv, zapravo Dan rođenja Janka Veselinovića, čije ime inače sada nosi škola. Novica je dalje istakao da naše društvo neće insistirati na promeni sadašnjeg naziva škole. Postoje druge institucije i druge mogućnosti koje se u znak zahvalnosti u narednom periodu mogu svakako odužiti zaboravljenom Milošu. Društvo će na tome raditi narednih godina prema utvrđenom planu rada.

Gospođa Snežana Mijatović se ispred Osnovne škole „Janko Veselinović“ zahvalila na daru i istakla da je inicijativa pominjanja Miloša svakako prihvatljiva u narednim godinama obeležavanja dana škole.

Napomenućemo činjenicu da je Miloš u školi u Crnoj Bari bio prisutan samo putem fotografije koja je turbulentni period „komunizma“ preživela tako što je učitelj Milorad

Milošev slika dar Crnobarske čitaonice – Osnovnoj školi 24.juna 1938.

Andrić, prema svom ličnom svedočenju, istu čuvao na tavanu godinama. Oko osamdesetih godina slika je vraćena u zdanje škole kada su to okolnosti dozvolile i do sada ponosno stoji na glavnom ulazu u školu. Poleđina slike poseduje posvetu poklona čitaonice crnobarske – Osnovnoj školi koje je 1938. godine na dan 24. jun obeležila 40. godina od smrti Miloša S. Milojevića i tom prilikom ponela ime velikna predpostavlja se do početka drugog svetskog rata.

Bilo je potrebno  80. godina da se danas ponovo slobodno priča o Miloševim zaslugama u njegovoj Crnoj Bari.

Rad našeg udruženja, doprineo je, primetili smo posetom školi,  da pored Miloševe fotografije iz 1938. stoji i pano O Milošu sa kraćom biografijom, zajedno sa Jankom Veselinovićem i ostalim znamenitim Mačvanima koji su bili učenici ove škole. Ovo predstavlja za nas jedan uspeh u prepoznavanju višedecenijske nepravde prema najobrazovanijem Mačvaninu možemo slobodno reći – čak i do sada!

 

OBELEŽEN DAN ROĐENJA MILOŠA I U BEOGRADU

Udruženje „Milutin Milanković“ Beograd – Godišnjica Miloša S. Milojevića

Milošev dan u glavnom gradu Srbije – Beogradu započeo je od 18 časova u društvu Milutina Milankvića u crntru grada nadomak Brankovog Mosta, gde smo u saradnji sa izdavačkom kućom „Sfajros“ iz Beograda i udruženjem „Milutin Milanković“ iz Beograda organizovali predavanje o Milošu Milojeviću zaintresovanim poklonicima lika i dela ovog srpskog velikana. Na ovom skupu prisutnima se obratio Dr Milan Mladenović (Pra Milan do Lužice) koji je veče otvorio osvrtom na Milošev nesebičan doprinos u rasvetljavanju istinske srBske istroije.

Preša Đurić – stručni saradnik društva „Miloš Milojević“ Crna Bara

Detaljan osvrt na Milošev rad dao je i Preša Đurić, stručni saradnik našeg društva, čime je Miloša postavio u sam vrh najzaslužnijih Srba u poslednjih 200. godina.

Dobitnica ovogodišnje nagrade „Blagodarje Olga Luković-Pjanović“ Društva za naučno istraživanje najstarije istorije Srba „Serbona“ iz Niša, Dragoslava Goga Koprivica na Miloševoj godišnjici istakla je čast što se na ovakvom skupu pojavila i konstatovala da ,,Narodu koji poznaje krivotvorenu istoriju, predodređena je ista takva sudbina u budućnosti!“

Prisutnim posetocima u završnici obratio se i predsednik društva Novica Krezić koji se osvrnuo na rad društva. I istakao: „Čak i da istorija koju je Miloš proučavao nije tačna – hajde da pričamo o drugoj strani ličnosti, a to je svakako kulturno-prosvetna. Ulozi u stvaranju društava „Srpsko kolo“, „Bratstvo“ i današnjeg najstarijeg društva „Sveti Sava“ iz Beograda, koje pokazuje da je mogću dugogodišnji radu udruženja, ali isključivo bez uplitanja politike. Miloš je osnivao i bio upravnik škola. A ne smemo zaboravtiti ni ulogu na Bogosloviji gde je čak bio i upravitelj! Potom, o svim odlikovanjima Države Srbije koje je ponosno nosio, a koja mu nikad nisu oduzeta. O zaslugama u Srpsko-turskim ratovima i mogo čemu još. Zato je Miloš velikan, a istoriju prepustićemo istoričarima kada ih uverimo da slobodno u demokratskoj Srbiji mogu da pričaju o Milošu Milojeviću!“

Prisutne je Pra Mulutin Obradović zabavljao Rusko-srpskim pesmama u toku večeri što je dodatno ulepšalo ovaj radostan dan.

Putem fejsbuk strana našeg udruženja obezbedili smo prenos uživo ovog skupa za sve koji su bili sprečeni da prisutvuju. Imali smo tehničkih problema u distribuciji prenosa usled loše internet veze, te se delovi ovoga skupa mogu pogledati i dalje kao snimak na stranicama:

https://www.facebook.com/udruzenjemilosmilojevic/

https://www.facebook.com/miloscrnabara/

Uz još jedno izvinjenje napominjemo da ćemo većinu skupova ovakve tematike prenositi uživo čime Miloša dovodimo su sve istinske srpske porodice širom sveta – što je zapravo osnovna misija udruženja.

Uz piće i slatko posluženje iz Mačvanskog Belotića i STZR „TEST“ priveli smo kraju Miloševu Godišnjicu, ali u Beogradu, jer su zapravo proslavu dana rođenja nastavili u rodnoj Crnoj Bari, članovi udruženja „Miloš Milojević“ uz večeru i muziku do kasnih jutarnjih časova.

Slobodno možemo reći – Miloš je vraćen iz zaborava! Slva mu i večno hvala.

Udruženje „Miloš Milojević“ Crna Bara

Fotografije sa Godišnjice Miloša Milojevića u Beogradu:

Novica Krezić

Predsednik Udruženja Miloš Milojević