Ексклузивно! Оригинални спис Милоша С. Милојевића

Дошли смо до списа који је Милош С. Милојевић писао гушчијим пером, захваљујући: професору Софији Филиповић, дипл инж. Божидару Марчетићу и Предрагу Ђурићу (чланови подружнице удружења који живе и раде у Београду).

Заправо у питању је архивски документ који је Милош лично руком сачинио 16. фебруара 1883. Предлог је упућен тадашњем министру просвете и црквених дела Стојану Новаковићу да се отвори 49. српских основних школа у Старој Србији и Македонији (по угледу на Бугаре, који су у том тренутку имали неупоредиво већи број школа на својој територији). Предлог је сачињен у Лесковцу док је Милош овде био управник Гимназије.

Спис представља предмет грађе Архива Србије који је тренутно изложен у оквиру изложбе под називом „Стојан Новаковић и његово доба“, доступне грађанству у Изложбеном салону Галерије академије наука и уметности у Београду, сваког дана од 10 до 21 час.

Рад друштва се свакако наставља на прикупљању обимне документације коју је Милош иза себе оставио. Позивамо људе добре воље да нам у овој мисији помогну у границама својих могућности.

ЛИНК ЗА ДОКУМЕНТ У ПУНОЈ ВЕЛИЧИНИ!

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић