Милош Милојевић у Новом Саду

Овогодишњи програм обележавања 120. година од смрти Милоша С. Милојевића привели смо крају одржавањем промоције и предавања о животу и делу Милоша Милојевића у Новом Саду.

У Плавој сали Скупштине града Новог Сада 28. децембар 2017. године био је дан када смо сличним програмом као и до сада широм Србије промовисали неправедно запостављеног српског великана.

Драгослава Гога Копривица, Др Милан Малденовић, акад проф др Радомир Ђорђевић и Новица Крезић

Учесници овог догађаја били су: аутор књиге о животу и делу нашег црнобарца акад проф др Радомир Ђорђевић, књижевник и новинар госпођа Дргаослава Гога Копривица, песник и филозоф Др Милан Младеновић (Пра Милан од Лужице), председник Удружења „Милош Милојевић“ из Минхена сада у Новом Саду господин Војин Петровић и чланови друштва Милоша Милојевића из наше Црне Баре: Иво Андрић, Предраг Ђурић и Новица Крезић.

Благодарје „Милош С Милојевић“ уручено Иви Анрдићу из Црне Баре

Почетну поздравну реч препустили смо господину Војину Петровићу који је иначе председник Удружења „Милош Милојевић“ које је 2006. формирано у Минхену, а сада ево полако свој рад обнавља у Новом Саду. Уз поздраве присутним и краће обраћање господин Војин се осврнуо на рад удружења у Немачкој на спознаји Милојевића.

 

Благодарје „Милош С Милојевић“ уручено Струковном удружењу полиције „Рудолф Арчибалд Рајс“ Нови Сад

Почетни део обележио је уручење награда и захвалница заслужнима који су помогли у мисији спознаје самога Милоша. Овом приликом испред Друштва на научно истраживање најстарије историје Срба „Сербона“ из Ниша акад проф др Радомир Ђорђевић уручио је награде ,,Благодарје Милош С. Милојевић“: нашем члану Иви Андрић, потом Струковном удружењу полиције „Рудолф Арчибалд Рајс“ Нови Сад. А захвалницу за помоћ у организацији овога догађаја градоначелнику Новог Сада господину Милошу Вучевићу.

 

Благодарје „Милош С Милојевић“ уручено Владану Ранковићу Шабац

 

Уз осврт на биографију Милоша Милојевића, краћи осврт на само дело тачније књигу аутор је и ово вече уприличио пригоним говором на ову тему.

 

 

 

 

Др Милан Младеновић (Пра Милан од Лужице) у обраћању истакао да му је понос бити саставни део успешног тима који ево у овој години јубилеја враћа лик и дело Милоша С. Милојевића у целој Србији. Иначе сам је аутор књиге „Олгијански пут“, која је настала на основу дугогодишње сарадње са Олгом Луковић-Пјановић у Паризу.

Др Милан Младеновић (Пра Милан од Лужице)

Ауторка књиге „Бесмрти Кастро и србски род“ Дргаослава Гога Копривица, која је кубанског вођу директно довела везу са српским родом отворено је причала на тему твз. ,,забрањене историје Срба“.

Драгослава Гога Копривица, новинар и књижевник

Наш Иво Анрић осврнуо се на Марш за Милоша С. Милојевића из 1881. који смо испред друштва добили захваљујући баш Новом Саду и Матици српској која нам је из своје архиве учинила нотни запис доступним и тиме је Марш уприличен захваљујући Иви Андрићу и сада доступан музички на јутјубу. (Линк кликнте овде)

Водитељ овог програма наш Љубинко Јевтић био је одсутан из здравствених разлога те је председник Друштва Милоша Милојевића из Црне Баре, Новица Крезић преузео улогу моделатора-водитеља уз повремене осврте на рад друштва од оснивања 2010. те године до данас као и будућим активностима које нас очекују а свакако нису мале.

Новосадски програм се ипак разликовао од досадашњих наших предавања, јер смо заправо остварили интерактивнију комуникацију са посетиоцима, чиме смо интересовање и пажњу држали читава два часа. А приликом одјаве овога догађаја приметили смо да су посетиоци били спремни да са нама још дискутују на занимљиву тему о Милошу Милојевићу. А то се у суштини десило неформално након завршетка уз пригодно освежење уз пиће у холу Скупштине града Новог Сада.

Погдајте фото галерију са скупа у Скупштини града Новог Сада:

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић