Милош Милојевић у Сомбору!

У суботу 7. октобрa 2017. од 19:00 у Српској читаоници у централном делу Сомбора представили смо књигу „Живот и дело Милоша С. Милојевића“ аутора акад. проф др Радомира Ђорђевића и мр Драгише Костића.
Ово је још једна од успешних промоција у оквиру ове године када се навршава тачно 120. година од смтри српског великна Милоша С. Милојевића.

 

Домаћин ове вечери као и целодневног дружења било наше братско друштво – СРБСКО ИСТОРИЈСКО ДРУШТВО „Милош С. Милојевић“ из Сомбора које је уз помоћ Куће Књиге Сербона из Ниша и нашег удружења из Црне Баре, Милоша представило заинтересованим посетиоцима.

На промоцији књиге у уводној речи преседник СРБСКОГ ИСТОРИЈСКОГ ДРУШТВА „Милош С. Милојевић“ г-дин Станко Гагић представио је учеснике промоције: аутора књиге акад. проф др Радомира Ђорђевића, Др Милана Малденовића (Пра Милана Младеновића од Лужице) и Новицу Крезића преседника удружења „Милош Милојевић“ из Црне Баре.

Интересантну двочасновну промоцију пратили су сомборски посетиоци са великом пажњом, а промоцију по први пут могли су уживо пратити и посетиоци наших Facebook старница:

https://www.facebook.com/miloscrnabara/

https://www.facebook.com/udruzenjemilosmilojevic/

https://www.facebook.com/groups/125419337529305/).

Аутор књиге се у току промоције поред представљања лика и дела Милоша С. Милојевића осврнуо и на истиниту српску историју коју је иначе и сам Милош изучавао. Што је у много чему објаснило зашто се о Милошу Милојевићу заправо толико мало зна када су у питању шире друштвене масе у Србији.

Док се Др Милан Младеновић (Пра Милан Младеновић од Лужице) освнуо у току обраћања посетиоцима промоције на вишегодишњу сарадњу са Олгом Луковић – Пјановић, током докторирања на „Сорбони“ у Паризу,  из чијег рада је настала и његова књига „Олгијански пут“. Овом приликом др Малденовић је и прочитао стихове које је као аутор посветио  Маршу Милоша С. Милојевића из 1881. године који је компоновао Вићентије Петрик.

Новица Крезић испред друштва из родне Милошеве Црне Баре, истакао је да су Милошеви корени овде у Бачкој, надомак самог Сомбора и то у некадашњој Букини, а садашњем Младенову које се налази на граници са Хрватском. Из овог бачког места чуваени сештеник Стеван долази у мачванско село Црну Бару где у току службовања у браку са ваљевком Софијом (Соком) добија синове Милоша и Симу. Новица је даље истакао вишегодишњу борбу друштва на враћању из заборава Милоша Милојевића, чак и у самом његовом родном селу  Црној Бари. А да се ето пред Богом, у овој години љубилеја уз свесрдну помоћ чланова друштва, симпатизера, спонзора, донатора и помоћ Општине Богатић Милош враћа не само у родну Мачву него и широм Србије, што је иначе и био предмет његовог животног рада.

Овом промоцијом наставили смо Милоша Милојевића преставимо и сомборској публици. А до сада ову прилику имали су да прате: Шапчани, Богатинци, Београђани и Нишлије. Планирано је за сада да у овој години Милошев караван обиђе и: Лозницу, Нови Сад и Лесковац. Мада су и договори у току око организације овакве промоције и у Републици Српској, потом у Црној Гори, а интересовање за исту показује и наша дијаспора. Основни проблем прилиом организације представља свакако скромни финансијски буџет који лимитира сваку организацију промоције, али ипак интересовање је велико!

Све тачније информације о новим терминима и местима промоције књиге о великану Милошу наши посетиоци биће упознати путем сајта друштва http://www.milosmilojevic.macva.info/ и наших Facebook страница.

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић