На Богојављење кумови иду у рат!

Познато је да је кум Милоша С. Милојевића – Коста Шуменковић. Оба су на данашњи дан, Богојављење отишли у Српско-турски рат 1878. године.
Дежевско-ибарски одред под командом Милоша С. Милојевића

Ево од речи до речи штампана позива за уписивање добровољаца.
„Под командом професора и резервног капетана I кл. г. М. С. Милојевића бив. команданта дежево – ибарских устаника и добровољаца, купе се добровољци за одбрану драге нам отаџбине и достојанства Србије и српскога народа.

Браћо Срби!
Похитајте под заставу Витешкога Обреновића за одбрану части и српскога имена!

За упис ваља се јавити потписима код Р,Малог Балкана“ на Тркалишту.

К; А. Шуменковић М. В. Веселиновић“

 

Коста Шуменковић – кум Милоша С. Милојевића

Коста Шуменковић за надозаећи други рат са турцима окупио је добровољце код своје кафане „Мали Балкан“ и заједно са командантом капетаном Милошем С. Милојевићем наставио борбе за ослобођење Србије.

Коста је Милоша Милојевића упознао када се са трговачког пута вратио из Русије у Србију. И одмах спознаше другарство један у другоме у велику љубав према свом српском народу и српским крајевима, старој Србији и Македонији.

Напоменућемо да је Костина жена Петкана многе песме казивала Милошу С. Милојевићу које је он уприличио у својим делима „Песме и обичаји свеукупног народа срБског“ 1, 2 и 3. том, а на којима иначе наше друштво активно ради на припреми и штампању.

Поред свега Коста као успешни и богат трговац, поред изградње и оснивања школа, потом оснивања Друштва „Свети Сава“ у Београду и сл. помогао је нашега Милоша да 1873. штампа мапу „Историјско-етографску географску мапу Срба и српских (југословенских) земаља у Турској и Аустрији“.

И данас су нераздвојни, друже се кумови где вечно почивају на Новом гробљу у Београду, две су гробнице једна поред друге. На једној је натпис из лепих србуљских слова: „Милош С. Милојевић“ и испод њега 1840. до 1897.; а на другој: „Фамилијарна гробница Косте А. Шуменковића трг. овд., из Старе Србије из села Боровца“.

И док се данас у крајевима јужне Србије прославља 140. година од ослобођења од турака, мало који град, општина или место помиње наше најзаслужније срБске родољубе који нису марили ни живот да дају са опстанак срБскога рода! Зато ми чувари сећања на овај свети дан БОГОЈАВЉАЊЕ, помињемо ова два срБска великана, и све остале српске јунаке ослободиоце Србије.

САЛВА ИМ И ХВАЛА!

Удружење „Милош Милојевић“

Црна Бара

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић