Новине МАЧВА о Милошу Милојевићу

Ово је година Милоша С. Милојевића. Навршило се 120 година од његове смрти, што је био повод за штампање и промоцију књиге о његовом животу и делу. Широм Србије организоване су промоције које су биле више од тога – предавања о делу најчешће забрањиваног историчара и књижевника. Удружење из Црне Баре, које је најзаслужније што се Милош С. Милојевић вратио на сцену снима и документарни филм, а за идућу годину у Црној Бари најављује манифестацију „Милошеви дани”.

 

Са промоције књиге у Београду

Обележавање 120 година од смрти великана Милоша С. Милојевића удружење „Милош Милојевић“ из родне Милошеве Црне Баре започело је промоцијом књиге „Живот и дело Милоша С. Милојевића“ аутора проф. др Радомира Ђорђевића и мр Драгише Костића, 19. маја 2017. године у Богатићу и Шапцу.
Саме промоције превазишле су суштински промоције књиге и заправо су постала савремена предавања о животу Милоша Милојевића. Интересовање за овакав вид промоције-предавања влада широм Србије, јер је величина и допринос Милоша С. Милојевића била велика у скоро свим крајевима Србије. Због тога је удружење успешно до сада организовало промоције и у Београду, Нишу, Сомбору и Лозници.

До краја године о Милошу ће се говорити у Новом Саду, а планирано је овакво дешавање и у Лесковцу, где је Милош Милојевић оставио немерљив допринос. Треба напоменути и чињеницу да је Милош С. Милојевић заслужан грађанин између осталог и у Прокупљу, Врању и у самом Нишу и Лесковцу.
– У овој години организовли смо и „Дане Милоша С. Милојевића у Београду“ који су били од 22-24. јуна 2017. са циљем да ова манифестација дође у родну Црну Бару – Милошево село и тако вратимо Милоша Црној Бари. Заправо, у овој години рад друштва се константно одвија широм Србије, а Црна Бара је потпуно неправедно изостављена из свих дешавања. Можа и не чуди случај, јер је Бог тако желео да се у овој години јубилеја, првенствено нама Мачванима покаже колика је величина био заправо Милош С. Милојевић у Србији. Зато нам се поставља логичан сплет околности да Црнобарци након 1966.-те године, када су формирали „Хајдучко вече“, заправо добију своју нову културну манифестацију – „Дане Милоша С. Милојевића“ и чувају је у оквиру свога села. Ово истичем, као мештанин Црне Баре, јер се очигледно годинама види да наших мештана осим посматрача на „Хајдучким вечерима” нема, а увек су важили за одважне људе и добре организаторе и домаћине. Зато слободно кажем да Црна Бара своју манифестацију нема – каже Новица Крезић, председник удружења.
Крезић додаје да ће се „Милошеви дани“ свакако одржати наредне године.
– Само је питање да ли ћемо доћи до самосвести и искористи национални потенцијал у најзаслужнијем Мачванину кога смо успели колико-толико врати из зборава. Морам истаћи малу, али веома битну помоћ Општине Богатић, као и Месне заједнице Црна Бара у препознавању нашег дугогодишњег рада у мисији врћања Милоша Милојевића. Овде се показало да мала помоћ представља основ са даљи још бољи и успешнији рад. Све ово даје наду за наставак будуће сарадње, на општи интерес свих у Мачви – истиче Крезић.
Удружење је започело снимање документарно-играног филма о животу Милоша Милојевића.Динамика снимања је условљена приливом средстава. На филму ради познати филмски редитељ Светислав Бата Прелић са тимом стручних сарадника.
Већ почетком наредне године удружење започиње нову фазу откривања и других страна Милошевог лика. Заправо, затворена је финансијска конструкција за самостално штампање књиге Милоша Милојевића „Песме и обичаји укупног народа српског“ из 1869. године. Овај подухват ће осветлити допринос Милојевића у области књижевности.

В.Ч.

ИЗВОР: http://www.macvapress.rs/

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић