Промоција књиге „Живот и дело Милоша С. Милојевића“ у родној Мачви – Богатић

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЖИВОТ И ДЕЛО МИЛОША С. МИЛОЈЕВИЋА“ у оквиру програма обележавања 120. година од смрти Милоша Милојевића одржана је 19. маја од 19 часова у престоници рођења великана у БОГАТИЋУ у Свечаној сали Општине Богатић.

Овај веома посећен културни догађај за који се тражила столица више, показао је да великана какав је Милош засита је Мачва достојанствено дочекала. Чињеница да је заборављен, оваквим скупом покзано је да  будућност је резервисана за активно помињање Милоша Милојевића.

Скуп је отворила директор Културно-образовног центра Општине Богатић – Тања Јуришић која се у име институције коју представља захвалила на посети, а даљи ток промоције препустила водитељу господину Љубинку Јевтићу.

У име организатора Удружења „Милош Милојевић“ из Црне Баре присутнима се обратио и Новица Крезић председник Друштва, који је исказао захвалност члановима, симпатизерима донаторима и Општини Богатић што се сада о Милошу неће само причати тј. шапућати. Овом књигом Милош је сада присутан са нама и у писаној речи у скоро свим домовима широм Мачве. Чиме исправљамо један део вишедеценијске неправде учињене овом великану!

Испреде издавача куће књиге „Сербона“ из Ниша присутнима се обратила и госпођа Ђорђевић која је истакла да је ово друго допуњено издање књиге Акад др Радомир Ђорђевића и покојног Мр Драгише Костића.

Аутор књиге Акад др Радомир Ђорђевић, осврнуо се на живот Милоша Милојевића и изразио захвалност Удружењу „Милош Милојевић“ из Црне Баре као и Општини Богатић које су помогле да се ова књига поново штампа. Том приликом у име Општине, Тања Јуришић примила је захвалницу Друштва за научно истраживање најстарије историје Срба „Сербона“ из Ниша, а председник Новица Крезић добио је награду која носи назив „Благодарје Милош С. Милојевић“ и која се испред „Сербоне“ додељује сваке године првенствено мушким истакнутим особама, док за жене је резервисана награда „Благодарје Олге Луковић-Пјановић“

Ово заправо није била само промоција књиге, него и осврт на свеобухватан рад Милоша Милојевића чијим присуством су томе допринели и следећи учесници овог догађаја:

  • Испред најстаријег друштва у Србији, чије оснивање датира још пре 134 године Друштва „Свети Сава“ обратио се Душан Зупан,
  • Истакнути историчар Акад Јован И. Деретић,
  • Др Милан Младеновић (Пра Милана Малденовић од Лужице) и
  • Председник СрБског историјског друштва „Милош С. Милојевић“ из Сомбора Станко Гатић.

Можемо рећи да неочекивано али заиста у предивној атмосфери Милош је дочекан у родну Мачву и то у години када се навршава 120. година од смрти. Овим догађајем удружење је заправо започело активности на централном обележавању дана смрти 24. јуна ове године у Београду.

Удружење „МИЛОШ МИЛОЈЕВИЋ“ Црна Бара.

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић