У ПОСЕТИ МУЗЕЈУ СПЦ: ИЗЛОЖБА О МИТРОПОЛИТУ МИХАИЛУ

У част Митрополита Михаила Јовановића, а поводом Славе Богословије Светог Саве у Београду, у среду, 2.маја, у Музеју СПЦ свечано је отворена изложба под називом „Митрополит Михаило – 120 година од упокојења“. Приређивачи ове значајне изложбе су ученици петог разреда Богословије Светог Саве и монах Игнатије Марковић. Изложба „Митрополит Михаило – 120 година од упокојења“ биће отворена за посетиоце у наредних месец дана од дана отварања. Музеј СПЦ налази се у улици Кнеза Симе Марковића бр.6 (Прекопута Саборне цркве), радно време је радним данима од 9 до 16 сати, а улаз је слободан.
Испред УГ Милош Милојевић из Црне Баре, након обиласка изложбе, у књигу утисака уписах: „Посетио сам изложбу посвећену Митрополиту Михаилу, презадовољан виђеним. Отишао сам запитан и без одговра како ништа није приказано о заједничком раду Митрополита Михаила са МИЛОШЕМ С. МИЛОЈЕВИЋЕМ, нарочито у вези Богословије Св. Саве и њеног Другог одељења, познатијег као Страначко.“.
У садржају изложбе нема ниједног слова о оснивању „Одбора за школе и учитеље у Старој Србији, Маћедонији и Босни и Херцеговини“, чији је снивач био и Милоје-Михаило М. Јовановић (1826-1898), београдски митрополит СПЦ , а МИЛОШ С: МИЛОЈЕВИЋ члан. Нема ни речи о веома престижном Другом одељењу Београдске богословије основаном с циљем да се у њему школују млади људи из неослобођених српских крајева који би се затим враћали натраг као учитељи или свештеници, а којим је управљао МИЛОШ С. МИЛОЈЕВИЋ.
У чему се тако неопростивом огрешио МИЛОШ С. МИЛОЈЕВИЋ, знаменити Србин 19. века, син Црнобарског свештеника Стевана Милојевића и нећак Проте Лозничког Игњата Васића, о Отаџбину, Државу и нашу Цркву да му се ни име помињати не може и не сме?! Да ли због тога што је изгарао за Српство, што је на бојном пољу заслужио Орден Таковског крста примљен на груди јуначке из руку Краља Милана, или зато што је дао наводе да је Српска Црква старија од Римске?!
ЗАШТО – Роде СРБСКИ, ти који си из уста самих Апостола примио Хришћанство одричеш се Сина свога МИЛОША С. МИЛОЈЕВИЋА који је цео свој живот посветио Теби СРБИНЕ, изговарајући последње речи на овоме свету: „Чувајте Српство!“?!

П.Ђ

Више фотографија са изложбе:

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић