U POSETI MUZEJU SPC: IZLOŽBA O MITROPOLITU MIHAILU

U čast Mitropolita Mihaila Jovanovića, a povodom Slave Bogoslovije Svetog Save u Beogradu, u sredu, 2.maja, u Muzeju SPC svečano je otvorena izložba pod nazivom „Mitropolit Mihailo – 120 godina od upokojenja“. Priređivači ove značajne izložbe su učenici petog razreda Bogoslovije Svetog Save i monah Ignatije Marković. Izložba „Mitropolit Mihailo – 120 godina od upokojenja“ biće otvorena za posetioce u narednih mesec dana od dana otvaranja. Muzej SPC nalazi se u ulici Kneza Sime Markovića br.6 (Prekoputa Saborne crkve), radno vreme je radnim danima od 9 do 16 sati, a ulaz je slobodan.
Ispred UG Miloš Milojević iz Crne Bare, nakon obilaska izložbe, u knjigu utisaka upisah: „Posetio sam izložbu posvećenu Mitropolitu Mihailu, prezadovoljan viđenim. Otišao sam zapitan i bez odgovra kako ništa nije prikazano o zajedničkom radu Mitropolita Mihaila sa MILOŠEM S. MILOJEVIĆEM, naročito u vezi Bogoslovije Sv. Save i njenog Drugog odeljenja, poznatijeg kao Stranačko.“.
U sadržaju izložbe nema nijednog slova o osnivanju „Odbora za škole i učitelje u Staroj Srbiji, Maćedoniji i Bosni i Hercegovini“, čiji je snivač bio i Miloje-Mihailo M. Jovanović (1826-1898), beogradski mitropolit SPC , a MILOŠ S: MILOJEVIĆ član. Nema ni reči o veoma prestižnom Drugom odeljenju Beogradske bogoslovije osnovanom s ciljem da se u njemu školuju mladi ljudi iz neoslobođenih srpskih krajeva koji bi se zatim vraćali natrag kao učitelji ili sveštenici, a kojim je upravljao MILOŠ S. MILOJEVIĆ.
U čemu se tako neoprostivom ogrešio MILOŠ S. MILOJEVIĆ, znameniti Srbin 19. veka, sin Crnobarskog sveštenika Stevana Milojevića i nećak Prote Lozničkog Ignjata Vasića, o Otadžbinu, Državu i našu Crkvu da mu se ni ime pominjati ne može i ne sme?! Da li zbog toga što je izgarao za Srpstvo, što je na bojnom polju zaslužio Orden Takovskog krsta primljen na grudi junačke iz ruku Kralja Milana, ili zato što je dao navode da je Srpska Crkva starija od Rimske?!
ZAŠTO – Rode SRBSKI, ti koji si iz usta samih Apostola primio Hrišćanstvo odričeš se Sina svoga MILOŠA S. MILOJEVIĆA koji je ceo svoj život posvetio Tebi SRBINE, izgovarajući poslednje reči na ovome svetu: „Čuvajte Srpstvo!“?!

P.Đ

Više fotografija sa izložbe:

Novica Krezić

Predsednik Udruženja Miloš Milojević