O udruženju

Ukratko:  Udruženje Miloš Milojević Crna Bara osnovano je 6. maja 2010. godine posle Hrista, kao  neprofitno i nestranačko

UDRUŽENJE  

„MILOŠ MILOJEVIĆ“

CRNA BARA

u ulici V. Marjanovića br. 6. u Crnoj Bari.

Udruženje koje broji preko 300 članova, broj je u stalnom je porastu, jer je udruženje prevazišlo lokalne okvire i delovanje i rad je sada nacionalni, kao što je bila i sama misija Milojevića!

Cilj udruženja je da se lik i delo Miloša Milojevića sačuva i vrati iz zaborava, da se sva poznata štampana Miloševa dela učine dostupnim, a preostala skrivena i nedostupna bogata arhiva M. S. Milojevića pronađe i učini JAVNO dostupnom za dalja naučno-stručna istraživanja.

Da sa ponosom znamo ko je Miloš – NAJZNAČAJNIJA LIČNOST MAČVE – Srbije, Jedan od najvećih srBina ikada koji je život svoj dao sa srBstvo!

Više o Milošu Milojeviću.

OPŠIRNIJE O RADU DRUŠTVA:

Osnivanjem udruženja 2010. godine u rodnom mestu velikana zapravo se i sam Miloš Milojević vraća u Mačvu. U prvim godinama društvo se lokalno bavi spoznajom lika i dela Miloša Milojevića. Pokreće niz akcija u cilju vraćanja iz zaborava izopštenog velikana, postavlja prvo spomen obelžje – spomen ploču na prostorijama udruženja, obeležava dan rođenja i smrti redovnim godišnjim pomenima, izdaje besplatni informativni bilten, pomaže organizaciju proslave Badnje večeri svake godine u crk- venoj porti u Crnoj Bari, zapravo upoznajemo meštane o Milošu Milojeviću, jer je i sam Miloš upravo rođen u svešteničkoj porodici. Moramo priznati da su sve aktivnosti od osnivanja bile usmerene na štampanje objedinjene biografije Milojevća. Višegodišnji napori da se prikupe sredstva, prvenstveno uz Božiju pomoć u godini kada društvo planira obeležavanje 120. godina od smrti velikana (2017) uz pomoć članova, sponzora donatora i Opštine Bogatić, uspevamo da zajedno sa Kućom knjige „Serbona“ iz Niša donesemo drugo dopunjeno izdanje knjige „Život i delo Miloša S. Milojevića“ autora Akad. prof. dr Radomira Đorđevića i mr Dragiše Kostića. Promocijama knjige u Šapcu, Bogatiću, Beogradu, Nišu, Somboru, Novom Sadu, Loznici i dr. Miloš se zapravo vraća širom Srbije i nama Mačvanima pokazuje svoju punu veličinu nacionalog radnika, ratnika, istoričara…

Slobodno možemo reći da se Miloš nakon 120. godina vratio širom Srbije o čemu govore i prepune sale zainteresovanih pratilaca naših predavanja što nam je dalo vetar u leđa da odlučno, uporno i istrajno nastavimo dalje. Obeležavanjem 120 godina od smrti M. S. Milojevića na Novom groblju u Beogradu po prvi put smo u većem broju odali pomen uz prisustvo crnobarskog sveštenika jereja Ivana Polića, predsednika Mesne zajednice Crna Bara, prijatelja društva Miloša Milojevića iz Sombora, i svih ostalih poklonika lika i dela Milojevića. Ovim smo pokazali da Miloš nije zaboravljen već da je vreme da detaljnije i dublje proučavanjem spoznamo sve ono što do sada nismo imali prilike znati o našem crnobarcu.

Godinu 2018. nastavljamo sa još većom energijom. Štampanjem ovog 1. toma kapitalnog dela „Pesme i običaji ukupnog naroda Srpskog“ iz 1869. godine dolazimo do prve Miloševe knjige kao početka sveobuhvatne obnove štampe dostupne pisane reči Milojevća. Pred nama je još dosta dela koje naše društvo treba da učini dostupnim javnosti kako bi se sagledao nemerljiv doprinos očuvanju srpske tradicije i običaja, istorije i u suštini srpstva u celini. Društvo traga i za veoma bogatom preostalom zaostavštinom Milojevića koja nije objavljena i za sada nedostupna javnosti. Cilj i misija rada je potpuna spoznaja bogate Miloševe zaostavštine. Kao i aktivno proučavanje i stručna analiza rada Milojevića koja će biti svetionik sveopštoj obespućenosti koja preti našoj budućnosti!

Rodna Crna Bara u ove 2018. godini započela je objedinjen projekat koji je premašio naša skromna očekivanja i postavo kulturna međunarodna maifestacija „Dani Miloša S. Milojevića“ čiji je centralni deo bio Naučni skup sa međunarodim učešćem. Otvorili smo i prvu temu skupa: „Doprinos Miloša S. Milojevića književnosti“. Najveću čast našem Milošu pričinili su svojim dolaskom pripadnici

Vojske Srbije zapravo komadang Kopnene Vojske general Milosav Simović kao i komadant šabačke kasarne pukovnik Siniša Marinković. S ponosom ističemo da je Miloš S. Milojević bio komadant u Srpsko-turskom ratu, te prisustvo Vojske ni malo ne čudi!

Već sada je izvesno da će novonastala uspeno realizovana Manifestacija „Dani Miloša S. Milojevića“ i sledeće godine biti u našoj Crnoj Bari (bivšem Jordanu), gde će se lokalna zajednica potruditi da pored promocije najznačajnijeg meštanina promoviše i sve potencijale kojim raspolaže. Zato Vas pozivamo da u letnjim junskim danima budete dragi gosti u Mačvi, na mestu gde Drina ljubi Savu.

Ustanovili smo nagrade: „Nagrada za životno delo Miloš S. Milojević“ i „Miloševo guščije pero“ koje će se na dan rođenja velikana dodeljivati svečanim činom čime zapravo čuvamo od zaborava samog Milojevića i dajemo podstrek da se istrajnošću može sačuvati Srbstvo što nam je i sam Miloš ostavio u amanet!

Do kraja 2018. godine iz štampe u suizdavaštvu udruženja Miloš Milojević, Ganeša Kluba iz Beograda i udruženja pisaca Janko Veselinović iz Bogatića uz pokroviteljstvo Opštine Bogatić izaćiće i 2. tom Pesama i običaja Miloša Milojevića.

Udruženje Miloš Milojević iz Crne Bare sa Međuopštinskim arhivom, Muzejom grada Šapca, Narodnom bibliotekom iz Šapca kao i Istorijskim institutom iz Beograda, aktivno radi na analizi arhivske građe Milojevića iz srpsko-turskog rata iz čijeg rada će proisteći izložba i štampano delo, a sve uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pred nama je dosta izazova, a jedan od njih je i stvaranje Saveza udruženja Miloša Milojevića što je neminovno gledajući da je pored našeg društva u Crnoj Bari, rad sličinh udruženja pri sutan u Minhenu, Novom Sadu, Somboru, a postoje ideje za formiranje sličnih društava u Loznici, Leskovcu i drugim mestima.

Hvala Vam što zajedno čuvamo Miloša Milojevića od zaborava, a time sprovodimo i njegovu misiju:

„ČUVAJTE MI SRBSTVO“

Crna Bara, 16.10.2018. godine. Posle Hrista.

 

UKOLIKO IMATE MOGUĆNOSTI I ŽELJU DA POMOGNETE RAD UDRUŽENJA „MILOŠ MILOJEVIĆ“ CRNA BARA, DONACIJE MOŽETE UPLATITI PUTEM SLEDEĆIH LINKOVA:

5 10 20 50 50 pejpal

ČUVAJMO SRBSTVO!
Hvala Vam.

POSLOVNI PODACI:

Udruženje „Miloš Milojević“ Crna Bara
PIB: 110071060
Matični broj: 28231504

Tekući račun: 200-2885130101013-82

Novica Krezić – predsednik