Mилош Милојевић у Лозници

У лозничкој библиотици „Вуковог завичаја“ у петак, 10. новембара од 19:30 минута у препуној сали, где сте тражило место

Препуна сала Библиотеке „Вуковог завичаја“ Лозница

више, присутни су имали прилику да се о животу и раду великана Милоша С. Милојевића упознају кроз предавање које је трајало читава два часа.

Заправо, у оквиру програма обележавања 120. година од смрти Милоша С. Милојевића удружење „Милош Милојевић“ из Црне Баре организовало је шесту по реду промоцију књиге „Живот и дело Милоша С. Милојевића“ која је поред промоције књиге имала и облик свеобухватног предавања о заборављеном великану.

Учесници овог догађаја били су: аутор књиге Акад проф др Радомир Ђорђевић, Драгослава Гога Копривица, Предраг Ђурић и Новица Крезић испред друштва Милоша Милојевића и водитељ Љубинко Јевтић.

Хор „Вук Караџић“ из Лознице на почетку програма промоције књиге

Почетак овог догађаја уприличио је Хор „Вук Караџић“ из Лознице који је за ову прилику извео две песме од које једну Милошевог брата од ујака Проте Игњата Васића – Владимира Васића.

У уводом делу водитељ Љубинко Јевтић најавио је председника друштва „Милош Милојевић“, Новицу Крезића који се у име организатора обратио кратко присутнима, како би довољно простора оставио гостима. И истакао да једно мало друштво са недовољно средстава ради државни посао и успешно из заборава враћа Милоша Милојевћа. Да је народ препознао Милоша Милојевића као истинског српског великна, јер о томе говоре препуне сале на промоцијама широм Србије у Шапцу, Богатићу, Нишу, Београду, Сомбору, а ево сада и у Лозници.

База Знаменитих личности сахрањених на Новом гробљу у Београду.

Новица се осврнуо на податак да је рад друштва омогућио да се на сајту- бази ЈКП „Погребне услуге“, на новом гробљу у Београду где почива Милош Милојевић, у делу Знамените личности  „Политичари“ и „Књижевници“  захваљујући Др Виолети Обреновић, самосталном стручном сараднику и историчару уметности, наш Милош сада налази и много је лакше доћи до информације где почива српски великан. ПОГЛЕДАЈ НА САЈТУ

 

 

Убрзо затим обратио се и аутор књиге Акад проф др Радомир Ђорђевић који је пре званичног обраћања нашем члану друштва Предрагу Ђурићу у име Друштва за научно истраживање најстарије историје Срба „Сербона“ из Ниша уручио „Благодарје Милоша С. Милојевића“, за несебичан допринос у афирмацији ове веома важне српске личности. Ове вечери награду „Благодарје Милоша С. Милојевића“ добио је и лозничанин Душко Ђурић, чији допринос је такође немерљив у пруженој помоћи да би се за Милоша чуло овде у Јадру.

 

Професор Ђорђевић се присутнима у наставку објаснио како је настала књига „Живот и дело Милоша С. Милојевића“  и истакако да како ствари тренутно стоје ускоро нас чека и треће издање које ће бити далеко потпуније и допуњеније, јер Кућа књиге „Сербона“ и друштво „Милош Милојевић“ из Црне Баре су задовљни великим интересовањем за ово књижевно стваралаштво.

Други део обраћања уваженог професора Ђорђевића односио се на живот самог Милоша Милојевћа и шта је све допринело да он буде изопштен и заборављен.

Предраг Ђурић и Акд проф др Радомир Ђорђдвић приликом доделе награде „Благодарје Милош С. Милојевић“

Предраг Ђурић испред друштва „Милош Милојевић“ из Црне Баре, присутнима дружао је пуну пажњу више од сат времена износећи само део непобитних истина зашто смо морали заборавити Милоша Милојевића. Осврнуо се на тезу да су Илири заправо Срби и да живимо у свету у коме се и даље кривотвори савремена историја. Ђурић је говорио и о вези Милоша Милојевића и Проте Игњата Васића који је иначе Милошев рођени ујак, а који је се у Лозници сматра оснивачем читаонице и библиотеке лозничке, потом човек који је свој допринос у култури српског народа под туркском влашћу дао и у организовању прве позоришне представе овог краја. С обзиром да је Милошев отац, Стефан умро када је Милош имао само 9. година, можемо доћи до закључка на основу Дневника Игњата Васића из 1889. да је активну улогу у одрастању и васпитању Милоша Милојевћа имо и сам Прота, који је поставио Милошу пример и узор.

Драгослава Гога Копривица – новинар и књижевник

 

Књижевница и новинар Драгослава Гога Копривица овом приликом у Лозници истакла је: ,,Сви они који су смишљали како да одроде давни ведски, србски род, запечатили су велика дела чије је одсуство из самосвести нашег народа довело до трагичног самозаборава и историјске обеспућености. Тако су запечатили и србског великана Милоша С. Милојевића. Али, истина је незаустављива. Неумрли Милош Милојевић, путује Србијом, у организацији одважног Удружења М. Милојевић из Црне Баре, Милојевићевог родног места. Ма колико да су лажњаци одмакли у свом галопирајућем мартону, траку на циљу пресећи ће истина о србском роду.“

Марш Милоша С. Милојевића из 1881.

За саму завршинцу овог дружења у одјавном делу водитељ промоције господин Љубинко Јевтић осврнуо се и на Марш Милоша С. Милојевића. Библиотека Матице српске из Новог Сада  и Јелена Јовин-  библиотекара-информатора помогла нам је у проналажењу нотног записа. Интонирањем овог Марша, који је приредио наш уважени члан друштва господин Иво Андрић, полако смо одјавили двочасовно дружење у Лозници.

 

 

 

Након промоције у Вуковом дому у Лозници

 

Веома посећену и усшешну Лозничку промоцију завршили смо уз послужење пићем, а и вечерњем дружењу са учесницима у Вуковом Дому у Лозници.

 

Следећа промоција где ће се о Милошу причати је Нови Сад.

 

 

 

Погледајте фото галерију слика са промоције књиге „Живот и дело Милоша С. Милојевића“

Н.К

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић