Петровдан у удружењу „Милош Милојевић“ у Црној Бари

Гостовао Др Милан Младеновић (Пра Милан Младеновић од Лужице), песник, философ, публициста.

Претровдан у удружењу Милоша Милојевића у Црној Бари од 10 часова започели смо гостовањем Др Милана Младеновића, који нам је био гост, јер је дан уочи Петровдана био и председник жирија најлепше Мачванске лиле у Белотићу. Том приликом изабрао је најбољу лилу и дружио се са посетиоцима Мачванске леле у Белотићу. Иначе, др Милан Младеновић је кум Милћа од Мачве, коме је приликом сахране држао говор на Новом гробљу у Београду. Понет утисцима легендарног и светски признатог ликовног уметника Милића са сузама у оку отворио је овогодишњу Мачванску лилу са жељом да кумује као и до сада, тако што би Мачванска лила, садржала и име оснивача, а то је свакако Милић од Мачве и предожио да према томе ова манифестација у будућности понесе име МИЛЋЕВА ЛИЛА ОД МАЧВЕ!

Елем, Пра Милан није пропустио прилику да када гостује у родној Милошевој Мачви не дође и у Црну Бару. Па самим тим на Петровдан приредио нам је изврсно предавање, говорио је о Милошу Милојевићу, Милићу од Мачве, Олги Лукувић-Пјановић и њиховој свеопштој повезаности.

Овакав догађај је крунисан песмом овог познатог песника (можете је послушати у видео прилогу), коју је у нашим просторијама уз гитару овај уметник подарио нашем друштву.

Након гостовања, по жељи Пра Милана поподне смо провели на ушћу Дрине у Саву, где је песник жело да види и осети чари овога места о којем ће у будућности посветити по свему судећи и песму! Понет утисцима брзе и јаке Дрине и питоме Саве уз одушевљење Др Милан Младеновић је истакао: „Овде се Сава улива у Дрину! Овде је рођен великан срБски славни Милош Милојевић“.

 

Новица Крезић

Председник Удружења Милош Милојевић