„U CARA TROJANA KOZIJE UŠI“ – ISTINA ĆE I IZ ZEMLJE IZAĆI!

pečat kneza Strojimira 

„Pomaže Bog Narode moj“, naziv je jedinstvene emisije Bum Bum radija (Urednik i voditelj Svetlana Bogdanović) koja se bavi pravoslavljem, kulturom, istorijom i tradicijom srpskog naroda – A čime se bavi Narod!? Starije generacije Srba već u nižim razredima učile su priču „U cara Trojana kozije uši“ (https://www.youtube.com/watch?v=3Cdd4t1egJs ), i spoznavale da se istina ni u zemlju sakriti ne može. Danas to više nije tako, a sve je više

minđuše Marije Paleolog druge žene Stefana Dečanskog

„Trojana“!? Sve manje znamo o sebi, gubimo (kradu nam) identitet, nestajemo… Naš Crnobarac i znameniti Srbin 19. veka Miloš S. Milojević ostavio nam je „Svetionik“ ka kojem treba ploviti kroz ova po Srbe i Otadžbinu olujna vremena… Malo pa malo izađe neka istina iz zemlje, poput pečata kneza Lazara Hrebeljanovića ( http://www.politika.rs/scc/clanak/341753/Pecat-cara-Lazara-izronio-iz-Rudnika ), pečata kneza Strojimira, ( http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:413551-Smederevo-Misterija-zlatne-mindjuse ) na kojima je grb Nemanjića!

          Sve to nije dovoljno našem čuvenom vizantiologu i istoričaru, akademiku Ljubomiru Maksimoviću da „stavi prst na čelo“!? Naime, istoričar nepostojeće Vizantije, kaže: „Kako pečat vezati baš za tog našeg velikaša, posebno što je u srednjem veku bilo i nekoliko bugarskih Strojimira? Ni po čemu na pečatu ne vidimo da je to pečat srpskog velikaša, on je na grčkom, što je prerano, ima patrijaršijski krst, što je neobično.“ A smo rečenicu pre ove u istom tekstu ( https://www.dnevnik.rs/politika/akademik-maksimovic-za-istoriju-srbije-vazno-je-ispitati-pecat-kneza-strojimira ), akademik SANU, dr Ljubomir Maksimović profesor emeritus odeljenja istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu reče: „Ne znam da li možemo reći da je to pečat kneza Strojimira, jer to na njemu ne piše, a ja nisam imao prilike da ga vidim da bih mogao da sudim o njemu i njegovoj važnosti u ovom trenutku“!? Ni ja ne bih da sudim Vizantiologu, a vi braćo Srbi pročitajte više u tekstu pod naslovom: „Ljubomir Maksimović – Akademik sa jednom monografijom“ koji su objavile Večernje NOVOSTI pre dve godine ( http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:590995-Ljubomir-Maksimovic—akademik-sa-jednom-monografijom ). Obratite pažnju i na ovogodišnji pir vizantiologa, o trošku građana Srbije, u našem Nišu ( http://www.nisandbyzantium.org.rs/ ) koji je pre 140 godina s’ puškom, a potom i perom oslobađao naš neumrili Miloš S. Milojević.
         Prvi razlog  zbog kojeg počeh pisati ovaj članak je zbog reči našeg neumrlog Miloša S. Milojevića: „Zbrka je ova proizilazila otuda, što su Skadar uzimali isto što i ŠAR PLANINU ili Skordijske planine (Mons Scordicus, Scordus itd.). Ovo je zato što je se i Skadar naš na Bojani zvao Skordus, a i Šar planina tako isto, i što se na Šar planini nalaze razvaline Duklje ili Dupljana, koji je upravo bio stolica Srba od dinastije DRVENAROVIĆA, a ne sadanje urvine i razvaline više Skadra Dioklecije.“, u knjizi „ODLOMCI ISTORIJE SRBA“ (Str. 274 i 275.). Tu Milojević opisuje kako se Strojilo ili Strojimir smestio i utvrdio u očevom gradu. Navodi Milojević da se cela okolina,  sa 43 sela naseljena Torbešima srpskim narodom muhamedove vere, i dan danas zove Gornji Dualjinci ili Dukljanci (U Gori sada postoji selo pod imenom Kukaljane. Više na: http://mojagora.blogspot.rs/2013/08/goranska-sela-ljubosta-i-kukaljane.html ), i da je ceo predeo pun razvalina, gde se nalaze mnoge stvari, polupano posuđe, grivne stare srpske i td. Dodaje da o tome, o tim arheološkim nalazima prizrenski konzuli nisu znali od kuda su i čiji su!? Isto kao i neki napred pomenuti ovovremeni naučnici, akademici!?
          Pročitavši Milojevićevu tvrdnju da su se Šar planina ili Skordijske planine ZVALE – „Mons Scordicus“, ukucah taj pojam u pretraživač na internetu i gle čuda – Iz prve dobih potvrdu u tekstu „Južnoslovenski filolog“ ( https://books.google.rs/books?id=J507DwAAQBAJ&pg=PA825&lpg=PA825&dq=mons+scordus&source=bl&ots=lMDzX184EN&sig=deB4nCy2N6ZBO-xJkHEdlE8bh8o&hl=sr&sa=X&ved=0ahUKEwi9teHngq3ZAhUDZFAKHVTuB4sQ6AEINTAC#v=onepage&q=mons%20scordus&f=false ), iz pera našeg poč. profesora Mihaila Stevanovića, naučnika i lingviste, i ugledah reči: Scordus mons“ i „Sar-Planina“!?Prisetimo se kako je naš Jovan
Cvijić preimenovao Trojanske planine u Prokletije, pa da se Stara planina nekad nazivala Balkan (turska reč), a pre toga Haemus Mons!? Šta li će tek govoriti „frule“, da ne kažem „svirale“, na ovom Helmskom poluostrvu, odnosno zvanom HUM na srBskom. Biće da tu ipak nema Srba već da su tu neki „Marsovci“, kao što čitah u knjizi „ODISEJA ČOVEKA SA HELMA“.!?
         Drugi razlog zbog počeh ovo pisanje i sa kojim ću završiti jeste: Kako Čovek pođe da istražuje „istine zakopane u zemlju“, da otriva dela naučnika koja o tome svedoče, počne da spoznaje da ih Srbi i Srbija gube jednog po jednog – Da više nisu među nama koji ostadosmo na zemlji predaka, dok nam se utuvljuje da smo, čas na rimskoj, čas na vizantijskoj teritoriji (tj, Istočnom rimskom carstvu)!? Mogu li Srbi postojati na Zemlji, a da nemaju otadžbinu Srbiju?! Eto, ovaj put spoznah da smo skor pre tri decenije izgubili naučnika lingvistu prof. Mihaila Stevanovića. Otišli su i: Milica Grković filolog, Pavle Ivić naučnik međunarodnog ugleda i najbolji srpski jezikoslovac druge polovine 19. veka ( https://www.scribd.com/document/137035224/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4-%D0%B8-%D1%9A%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2-%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA ), Đorđe Janković, arheolog koji je otkrio prevare o poreklu Slovena ( https://www.youtube.com/watch?time_continue=2221&v=vDQlYCivLC4 ), Branislava Božinović koja je dokazala da je srpski jezik najstariji na svetu ( http://www.rasen.rs/2016/04/branislava-bozinovic-zena-koja-je-dokazala-da-je-srpski-jezik-najstariji-na-svetu/#.WohmUYPwbIU ), i mnogi drugi poput našeg neumrlog Miloša S. Milojevića. Otišli su, i odlaze nam Naučnici istinite i prave istorije Srba – Ko su im Naslednici.!?
 
         Šta radi narod Božiji, dok Radivoj Radić, Ljubomir Maksimović i drugi sve čine držeći se: „Ako želiš da uništiš neki narod – uništi mu istoriju!“ .?!
Predrag Đurić

Novica Krezić

Predsednik Udruženja Miloš Milojević